A hagyományos izzó energiafelvételének 98 százaléka hő formájában távozik. Megoldás a kompakt fénycső, amivel évi 15 ezer forintot lehet spórolni, de vigyázat: könnyen pazarlásba fulladhat a takarékosság – energiatippek a FigyelőNeten.

    Mindenki tapasztalta már, milyen forró tud lenni egy villanykörte. Ez azért van, mert a hagyományos izzók esetében a felhasznált energia mindössze 2 százaléka hasznosul világításként, a többi feleslegesen, hő formájában távozik. Ez azt jelenti, hogy ezek az izzók rendkívül rossz hatásfokkal működnek.

Megéri energiatakarékos fénycsöveket használni…

Az energiatakarékos fénycsövek körülbelül negyedannyi energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzólámpák, élettartamuk pedig körülbelül tízszer hosszabb. A magasabb ár tehát a teljes élettartam alatt többszörösen megtérül. Energiatakarékos fénycsövek használatával világítási költségeink mintegy kétharmadát  megspórolhatjuk.

Forintokban kifejezve ez azt jelenti, hogy ha a lakás 5 pontján kompakt fénycsövet teszünk az izzók helyére, éves szinten körülbelül 15 ezer forint megtakarítást hoz az áramszámlában. A 100 W-os hagyományos izzót 23 W-os kompakt fénycső helyettesítheti, a 60 W-ost 15 W-os.

… de nem mindenhol!

A kompakt fénycsövek használata elsősorban azokban a helyiségekben eredményez látványos megtakarítást, ahol naponta hosszabb ideig égetjük a lámpát, mint konyha, nappali, gyerekszoba. Nem érdemes viszont fénycsövet tenni olyan helyekre, ahol fel-le kapcsolgatjuk a villanyt (például WC, kamra). Akár tíz percre is szükség lehet ugyanis ahhoz, hogy a fénycső elérje a maximális teljesítményét. A gyakori kapcsolgatás pedig a töredékére csökkentheti a csomagoláson feltüntetett élettartamot.

Vigyázat:

    A kompakt fénycső veszélyes hulladéknak minősül, ezért ne dobjuk a normál hulladék közé! A kiégett fénycsöveket minden olyan áruház köteles visszavenni, amely hasonló termékeket forgalmaz, de hulladékudvarokban is leadhatjuk a veszélyes háztartási hulladékot – figyelmeztet az Energia Klub.

Forrás:http://www.fn.hu/zold/20080416/ovatosan_energiatakarekos_izzoval/

Címkék: érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://audry.blog.hu/api/trackback/id/tr95436838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása