Photoshop Blog

 2008.04.17. 00:00

Effektek híján I. - Photo Filter és Match Color

2008.04.01. 04:45 BonFire

   Számtalanszor találkoztam már azzal a problémával, hogy azoknak, akik a program régebbi verziójával dolgoznak, hiányzik egy-egy filter vagy effekt a programból, amit a tutorial vagy egy kép elkészítése folyamán használni kellene. Jómagam szintén ezeknél estem gondolkodóba, mivel a program egy olyan régi változatát használom (6.0), amivel jószerével már nem is nagyon lehet találkozni. Ilyen esetben a szakmunkás csakis a találékonyságára hagyatkozhat, hogy ugyanolyan (vagy legalábbis megközelítően hasonló) eredményt el tudjon érni. A saját tutorialjaim során direkt nem szoktam olyan újnak számító dolgokat bevetni, amiket a program régebbi változatával nem lehet megcsinálni. Ilyenkor mindig ugyanaz a dolog ötlik fel bennem. "Szép-szép, de mi volt azelőtt, mielőtt még nem tudta a program ezt? Akkor nem is csináltak az emberek ilyeneket?" Dehogynem! Csináltak bizony, csak hosszasabb kerülőúton jutottak el arra az eredményre, amit az új verziókban egy-egy kattintással kényelmesebben meg lehet oldani. Ezért hát arra gondoltam, útjára indítok egy új fejezetet, amelyben ezekre a problémákra kínálok alternatív megoldásokat. Egyelőre nem tudom még, hogy hányan fognak érdeklődni a fejezet iránt, de időről időre készítek egy-egy bejegyzést az alternatív technikákról, elsősorban is azokról, amelyekre sokan keresik a választ. Ezután a kicsit hosszabb lélegzetvételű bevezető után térjünk is rá a tényleges tutorialra.


    Tisztára véletlenül találtam ki ezt a technikát. Remélem másoknak is tetszeni fog a megoldás. A lényeg a következő: A Photoshop munkálatai során gyakran kell a szereplőt új háttérre helyezni. Ilyenkor a háttér, vagyis a környezet színharmóniája adott. Ha csak véges számú kép áll rendelkezésünkre az alanyból, annak is fel kell vennie a háttér színezetét, ami jelentősen eltérhet attól, amiben az alanyt lefényképeztük (ha csak nem áll rendelkezésünkre egy profi fotóstúdió, a maga zöld és kék háttereivel). De még ebben az esetben is az alanyon mindig tükröződnie kell, az őt körülvevő környezet színeinek, csak akkor fog jól illeszkedni a képbe. Ilyen esetekben az alany fényképének színvilágát kicsit a környezetéhez kell szabni, vagyis a színhőmérsékleteket egyeztetni kell. A Photoshop újabb változatai már rendelkeznek egy Photo Filterrel, és egy Match Color funkcióval, amelyekkel ezt a műveletet el lehet végezni. Itt nem kívánom ezeket ismertetni. Inkább azt, hogy mit is tehetünk, ha nem állnak rendelkezésünkre ezek a filterek.

Folytatás:http://bonfire.blog.hu/

Címkék: fotózás

A bejegyzés trackback címe:

https://audry.blog.hu/api/trackback/id/tr89416237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása