Elsősorban a szülők és a pedagógusok felelősségét hangsúlyozza a Magyarországi Balkezesek Egyesülete, akik a vasárnapi nemzetközi világnapra előadásokkal és készségfejlesztő játékokkal készülnek, hogy a „világ legnagyobb kisebbsége” hallathassa a hangját.

   A 2005 telén, Kecskeméten alapított egyesület jelenleg tíz tagot számlál, ám Kiss Erzsébet elnök a hvg.hu-nak nyilatkozva elmondta, szeretnék ha a társadalom jobban megismerhetné a szervezetet, és komolyabban odafigyelnének a balkezeseket érintő problémákra.

   „Elsősorban a pedagógusok és a szülők felelősségét szeretnénk hangsúlyozni” – mondta Kiss Erzsébet. „Bár hihetetlennek hangzik, de még ma is akad olyan tanár és szülő, aki megpróbálja a balkezes gyerekét átszoktatni, rávenni, hogy a „szép kezét” használja. Ez pedig komoly problémákat okozhat, a dadogástól kezdve a diszlexián, diszgráfián át egészen az  agykárosodásig. Ez azért alakulhat ki, mert a balkezesek beszédközpontja fordítva működik, s az átszoktatás következtében zavarok alakulhatnak ki. Megfigyelhető, hogy a diszlexiás, diszgráfiás gyerekek jelentős hányada – akár 40 – 50 százaléka – balkezes.”

   „Ha valakit megpróbálnak átszoktatni, nagy az esélye, hogy kialakul valamiféle zavar benne” – magyarázta Agócs Verona kineziológus, aki előadást is tart majd a világnap alkalmából. „Önbizalomhiány, dadogás, krónikus fejfájás, hiperaktivitás, vagy akár éppen ellenkezőleg, csendesség, visszahúzódás alakulhat ki. Azonban a balkezesek sok szempontból elönyökhöz is jutnak a genetika révén. Náluk ugyanis a jobb agyfélteke, a kreativitásért felelős rész aktív, amelynek, ha technikai hasonlattal élünk, „nagyobb a sávszélessége”. Míg egy jobbkezes ember csupán 7 másodpercig tudja felidézni egy egyszer látott kép apróbb részleteit, a balkezeseknél ez akár 10 000 másodperc is lehet. Emellett az öregkori szenilitás is csak korlátozottan, késleltetve, vagy egyáltalán nem jelentkezik.”

Forrás:http://hvg.hu

Címkék: érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://audry.blog.hu/api/trackback/id/tr67620039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása