Egymilliárd emberi életet követel majd a XXI. században a dohányzás, tízszer többet, mint a XX. században.

   A megdöbbentő adat az Amerikai Rákellenes Társaság (American Cancer Society) által megjelentetett két kiadvány – a Cancer Atlas (Daganatos Betegségek Atlasza) és a Tobacco Atlas (Dohányzási Atlaszból) frissített változatában szerepel – olvasható a MedNovosztyi című, egészségügyi témákra szakosodott orosz hírportálon.

   A Dohányzási Atlasz szerint jelenleg világszerte 1,25 milliárd ember tekinthető a nikotin rabjának. Különösen nagy gondot jelent a dohányzás Délkelet-Ázsiában, s mindenekelőtt Kínában, amelyre a világ "cigarettafogyasztásának" egyharmada jut.

   A nikotinnal kapcsolatos korai halálozás emelkedését a szakértők nem a dohányzás egyre nagyobb népszerűségével magyarázzák, hanem bolygónk lakosságának növekvő létszámával, ami a szenvedélybetegek abszolút számának növekedését vonja maga után.

   A dohányzás visszaszorításától várható elsősorban a daganatos mortalitás csökkenése, s ugyancsak javíthat a halálozási statisztikákon a jobb táplálkozás, valamint a tumort okozó vírusos és bakteriális fertőzések kiküszöbölése - vélekednek a tudósok.

   Az Egészségügyi Világszervezet számításai szerint a most megtett intézkedések már 2020-ban éreztetik hatásukat, amikorra évi 2 millióval csökkenthető a daganatos betegségek halálos áldozatainak száma, 2040-ben pedig akár évi 6,5 millióval kevesebb ember halálát okozzák a tumorok.

Forrás: http://hvg.hu

Címkék: érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://audry.blog.hu/api/trackback/id/tr97649136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása