Az Európai Bizottság tervei szerint 2011-től kizárólag csak "tűzbiztos", vagyis olyan cigarettákat lehet majd kapni az unióban, melyet ha nem szívnak, különleges kialakításának köszönhetően magától kialszik. A modernizált dohányáruk bevezetésétől a tüzes balesetek számának visszaszorulását várják.

   Tavaly fogadták el a tagállamok azt a bizottsági javaslatot, mely előírja a dohányipar szereplőinek, hogy olyan technikát használjanak - speciális papír(oka)t, mely meggátolja a cigaretta további égését, ha nem használják éppen - mellyel visszaszorítható lehet a cigaretták által okozott tűzesetek száma.

   Egy korábbi, 12 EU-tagállamra, valamint Izlandra és Norvégiára kiterjedő vizsgálat szerint a cigaretta évente körülbelül 11 ezer tűzesetet okoz, amelyek 520 halálos áldozatot és 1600 sérülést követelnek. Egy amerikai felmérés tanúsága szerint pedig a házi tűzbalesetek legnagyobb arányban el nem oltott cigarettáktól származnak, valamint az Európai különböző területein pusztító erdőtüzek nagy része is el nem oltott csikkekből keletkezik.

   A Bizottság már hosszú idő óta egyeztet a témában tűzbiztonsági hatóságokkal, a dohányipar, valamint a fogyasztói szervezetek képviselőivel. Az európai termékek minőségét ellenőrző Európai Szabványügyi Testület új uniós szabványt alakított ki az önkioltó cigarettákra, mely a Bizottság reményei szerint legkésőbb 2011-től kizárólagosan lehet majd jelen az unió területén.

   A tűzbiztos cigaretták nem számítanak újdonságnak a világpiacon: Amerikában, New York államban vezették be elsőként az önmagukat eloltó dohánytermékeket, amely példát több másik amerikai állam, valamint Kanada és Ausztrália is követett.

 

Forrás:http://www.piacesprofit.hu/

Címkék: érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://audry.blog.hu/api/trackback/id/tr90613457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása